top of page
Search

Лазерната епилация - полезна или вредна е и до каква степен е ефективна?

Updated: Jan 16, 2022

Същност на лазерната епилация

Принципът, на който е базирана лазерната епилация се нарича „селективна фототермолиза” и се осъществява чрез високо прецизна лазерна технология, представляваща стимулирано излъчване на светлина с висока енергия. Лазерът произвежда светлина, концентрирана в тънък кохерентен оптичен лъч с единична дължина на вълната, т.е. с частици, които се движат в една посока. Ефектът на тези лъчи е прецизно премерен със стабилна излъчвана енергия. Дължината на вълната позволява светлината да се абсорбира от пигмента меланин, съставна част на космения фоликул, а не от околната тъкан, като фокусира енергията на лазера директно към космения фоликул, който бива термично разрушен.

Дължината на вълната и продължителността на импулса имат определяща роля за прецизността на метода и ефективността на лазерната епилация.


Каква подготовка се прави за процедурата

1.Премахва се окосмяването със самобръсначка в деня преди процедурата за зоните на тялото или се скъсява с ножичка за зоните на лицето, така че и в двата случая да има дължина около 1мм по време на процедурата.

2.Не се посещава солариум или друг вид слънчеви бани и не се използват автобронзиращи, избелващи и пилинг продукти, киселини или медикаменти, които повишават фоточувствителността на кожата поне 48 часа преди и след процедурата.

3.През целия период между процедурите е препоръчително космите да не бъдат премахвани, освен в деня преди процедурата посредством самобръсначка, тример или депилатоарен крем за зоните от тялото и ножичка за зоните от лицето. Не се използват пинсета, епилатор или кола-маска между процедурите лазерна епилация, тъй като това нарушава растежа на косъма и довежда до неефективни процедури.

4.Да се използва фотозащитен крем с максимален фактор на защита (SPF 50+) след процедурата през няколко часа в продължение на поне 2 седмици



Какво представлява самата процедура

Нанася се гел върху участъка, който ще бъде трениран и върху него с кръгови движения минава апликаторът. Това че импулсът не действа точково (както е при фотоепилацията), а подвижно, позволява на топлината да се разпределя постепенно. Това и свежда риска от увреждане на повърхностния слой на кожата (епидермиса) до минимум. Не трябва да се прави лазерна епилация върху и много близо до бенки, поради възможна промяна в структурата им. При процедура бенките задължително се зачертават и покриват с бял молив, както и се спазва установена дистанция от самите тях.

Колко процедури са нужни

С една процедура ще се отстранят само космите, които са били в активна фаза на растеж (анаген). Да се има предвид, че няколко дни след процедурата ще се появи окосмяване в третираната зона. Това не е растеж, а следствие от процедурата и не трябва да бъде третирано. Косъмчетата ще опадат сами след няколко дни. След 30-40 дни се появяват нови косъмчета, които не са били в активна фаза при извършването на първата процедура. Ето защо, за да се постигне траен и добър ефект и да бъдат обработени всички косми в активната им фаза (анаген), е необходимо извършването на няколко процедури. Броят им има индивидуален характер, но в общия случай са между 6-8 процедури за зони от тялото и 8-10 процедури за лице. Те се извършват през 3 до 5 седмици. От изключително значение е спазването на интервалите между процедурите, за да могат максимален брой косми да бъдат обработени в тяхната активна фаза.

Освен редуциране на окосмяването, след всяка процедура лазерна епилация космите стават все по-тънки и по-светли и значително забавят растежа си, което води до постепенно увеличаване на периода между процедурите до достигане на поддържащите една до две процедури годишно.

Кои зони се повлияват най-добре

Наблюденията са, че лазерна епилация на подмишници и триъгълник дава най-бърз резултат. Там космите започват да се разреждат още след първата процедура. При краката също има добри видими резултати, но при ръцете и корема ефектът идва след втора-трета процедура, особенно ако окосмението е по-светло. Най-бавни са резултатите в зоната на лицето, тъй като естеството на космите е по-различно от това по тялото и изисква извършването на повече сесии. Окосмяването по лицето се влияе и в много по-голяма степен при хормонален дисбаланс, менопауза и др.


Какво се случва след първата процедура с лазер?

Лазерът таргетира космите в активна фаза на растежа и съответно техните фоликули. Силно концентрираното лъчение ги унищожава. След определен период от време се появяват нови косъмчета, които по време на първата манипулация не са били в активна фаза. Това са тези, при които от фоликула все още не се е образувал нов косъм. Веднага щом е готова следващата „армия“ от косми идва време за нова лазерна процедура. Затова е много важно да не използват кола маска, пинсета или епилатор между отделните манипулации. Ако го направите, ще отстраните косъмчетата, с които лазерът е трябвало да се справи. Така ще увеличите броя на необходимите сесии. Това не е ефективно като време, резултат и средства. Между посещенията в клиниката се позволява единствено бръснене. Депилиращите кремове не са подходящи, тъй като по химичен път унищожават и част от косъмчетата под кожата. Вашата цел е да съхраните цялостно окосмяването на подкожно ниво до следващата процедура.

Еднакво бързо ли растат космите в различните зони? Следва да уточним, че всяка зона има различен цикъл на растеж. Затова интервалите между сесиите в различните части на тялото се различават. На лицето манипулациите обикновено се правят на 4-6 седмици. На торса, което включва гърди, гръб, подмишници, стомах, рамене и други – на 6-8 седмици. За краката периодът е 8-10 седмици. На теория почти цялата брада винаги са в анагенна (растежна) фаза. Едва между 30% и 60% от окосмяването по краката обаче е в същата фаза. Останалите са във фаза на преход (катагенна) или на покой (телогенна).

Каква част от окосмяването ще изчезва след всяка процедура? Количеството на перманентно отстранените косми варира. Обикновено става дума за около 20% от окосмяването на дадената зона, която третирате. Това означава, че с всяка следваща сесия ще виждате все по-голямо подобрение. Някои косъмчета ще излизат от фоликула веднага, други ще продължат да растат и ще паднат няколко седмици по-късно. Затова не очаквайте определен процент да изчезнат моментално след излизането Ви от клиниката. При лазерната епилация се наблюдават постепенни резултати. Това се отнася не само за ефекта посещение след посещение, но и за видимия прогрес през седмиците след посещението Ви. Изчезват ли завинаги космите след лазерна епилация? Реалистично е да очаквате около 80-90 процента от окосмяването да бъде напълно унищожено след основния курс процедури. Останалата част ще стане по-тънка и светла. Има начини да поддържате кожата си гладка целогодишно, без отново да прибягвате към скубане или бръснене на малкото останали косъмчета. След основния курс от 6-8 сесии можете да правите по една поддържаща процедура годишно. По този начин ще държите под контрол малкото останала космена покривка и новите фоликули, които тялото ще се опита да произведе. Не пропускайте да видите и останалите материали по темата лазерна епилация, които подготвяме за Вас. Стараем се да Ви информираме за всички важни въпроси, които касаят този начин на обезкосмяване.



Противопоказания

  • Бременност и кърмене

  • Херпесна инфекция

  • Епилепсия

  • Витилиго

  • Открити рани, инфекции

  • Използване на фотосенсибилизиращи лекарства

  • Провеждано лъчелечение в третираната зона


ВАЖНО: Няколко думи за големия мит, че при лазерна епилация на интим/корем при жените може да се увредят яйчниците. Това е абсолютно невъзможно. Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото мястото, на което може да проникне е на около 7 мм до 1 см в косъма. Той дори не може да достигне до луковицата. Затова технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност топлината достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне до който и да било вътрешен орган.




33 views0 comments
bottom of page