top of page
Search

Тайните на младостта

Updated: Jan 16, 2022


Масаж на лицето: видове, ползи, вреда и техника

Масажът е един от най-популярните и търсени медицински и козметични процедури, които успяха да се утвърдят. Дори в древни времена почти всички лекари в различни части на света изучавали лечебните свойства на допира. Тази техника се използва не само за козметични цели, но и за лечение на вътрешни органи, кожа и други части на човешкото тяло.

В съвременния свят масажът се използва за отслабване, за подобряване на кръвообращението, здравето на кожата и т.н. Днес можете да масажирате лицето си у дома, без да притежавате никакви медицински умения.

В повечето случаи процедурата се използва за отстраняване на бръчките, подобряване на състоянието на кожата и релаксация.

През последните години козметолозите и лекарите активно изучават предимствата и недостатъците на провеждането на масажните процедури, както и техния ефект върху човешкото тяло. Едно от предимствата на масажа е способността за облекчаване на напрежението. Когато мускулите на лицето са напрегнати, шансовете за бръчки се увеличават няколко пъти, така че тази област трябва постоянно да се масажира.Американски експерти смятат, че само две минути масаж на ден е достатъчно, за да се отпуснат напълно мускулите на лицето. Трябва да се има предвид, че продължителността на масажа зависи от вида на кожата. Ако притежавате мазна и акне кожа, най-добре е да масажирате поне 10 минути на ден. Но за кожата, която се характеризира с нормален цвят и еластичност, достатъчни са пет минути на ден. Друго предимство на масажа е способността му да подобрява кръвообращението. Ако масажирате меките линии около устата, очите и веждите, можете да увеличите притока на кръв и кислород към лицето.

Почти всички козметици казват, че масажът е естествен фейслифт. Стимулирането на мускулите с редовен масаж помага да се осигури кръвния поток, който сам по себе си е естествена форма на грижа за кожата против стареене. Колкото повече кръв лицето получава, толкова по-силен е произвежданият колаген, който е отговорен за здравословния и естествен вид на лицето.

Друго предимство на тази медицинска козметологична процедура е подобряването на абсорбцията на кожата. Ако искате да увеличите ефективността на процедурите, които се извършват за подобряване на външния вид, тогава е необходимо да включите масаж на лицето в дневната рутина. Например, ако преди прилагането на специален серум и овлажняващ крем върху кожата, се направи лек масаж с меки масажни движения, тези продукти ще се абсорбират много по-бързо и по-ефективно.

Като цяло, посетителите на салони за красота прибягват до използването на тази медицинска процедура за изглаждане на бръчките и възстановяване на еластичността на кожата. И този масаж се счита за най-оптималния начин за постигане на подобен резултат. Най-важното е да се избере подходящият майстор, който да притежава всички необходими знания и умения за провеждане на процедурата на най-високо ниво. Компетентното влияние върху рецепторите позволява да се подобрят в клетките на кожата всички метаболитни процеси, които имат положителен ефект върху производството на колаген от организма.

В резултат на това кожата придобива по-еластичен вид, естествен цвят и младост.Отличителна черта на масажните движения е също така, че те значително подобряват лимфния дренаж, в резултат на което излишната течност се отстранява от тялото. Благодарение на това е възможно за няколко минути да се елиминират вредните за тялото отоци и да се подобри външният вид на човек. В допълнение, поради оток, клетките на лицето не получават необходимото количество кислород, което води до преждевременно стареене и появата на бръчки. След масаж в козметичната зала ще се отърве от подпухналостта, торбичките под очите и тъмните кръгове, които са характерни за жените след 40 години.

Предимството на тази процедура е способността му да подобри кръвообращението в горните слоеве на кожата, така че да се отървете от бледността на лицето, да елиминирате нездравословната белота и да възвърнете естествения цвят на лицето си. Ако специалистът разполага с всички необходими умения, той ще може да проведе внимателно изследване на мускулите, което ще доведе до тяхното тонизиране.

Благодарение на подобрената циркулация на кръвта, всички влакна започват да получават огромно количество хранителни вещества.В резултат на това кожата ще стане еластична и стегната. Основният проблем на кожата на лицето е, че включва огромен брой малки мускули, които не използваме. По време на разговори или хранене участват само големи мускули, докато малките остават неактивни. Това води до факта, човек да губи първоначалната си форма и здрав външен вид.

Масажът също стимулира тези области, като предотвратява образуването на бръчки и им осигурява хранителни вещества. Това е особено важно за места, където кожата е много тънка и практически няма мазнини. По време на процедурата, мозъкът получава сигнал, че тези движения са приятни за тялото, в резултат на което започва производството на ендорфини. И този хормон е отговорен не само за добро настроение, но и ви позволява да се отървете от стреса и се характеризира с аналгетичните си свойства. Ето защо след масажна процедура обикновено идва релаксация и човек се чувства спокоен и отпуснат.

Повечето хора вярват, че масажните движения могат да донесат само ползи и по никакъв начин не могат да навредят на човешкото тяло.Друг доста често срещан проблем е появата на хематом след масаж. Основната причина за това явление е крехкостта на кръвоносните съдове. Обикновено всеки, който страда от тази патология, знае за това и предупреждава масажиста.Въпреки това, всичко не е ограничено до обичайния дискомфорт. Непрофесионалният подход може да доведе до сериозни нарушения на кръвообращението, което води до подуване, кожата придобива нездравословен тен и външен вид.

Едно от най-сериозните последици от масажа е разтягане на мускулите на лицето. И това се случва, ако изберете погрешна техника и не вземете под внимание всички индивидуални характеристики на човешкото тяло. Трябва да се отбележи, че този проблем срещат предимно възрастни жени, които не могат да се похвалят със силни мускули.

Освен това, кожата им е изключително тънка, така че всяко въздействие може да причини сериозно увреждане.

Съвременната медицина и козметологията познават огромен брой видове масажи, всеки от които има свои полезни свойства. Един от най-популярните и днес се счита за терапевтичен масаж, името на който говори само за себе си. Подобни процедури се използват за лечение на определени състояния на кожата, включително елиминиране на акне и т.н. Трябва да се отбележи, че терапевтичен масаж, от своя страна, включва огромен брой други подобни техники, най-популярните от които се счита за притискане. Отличителна черта на всички видове терапевтични ефекти върху кожата е тяхната интензивност, която е предназначена да осигури активирането на жизнените процеси в тази област.

Сред другите видове масаж на лице са следните.

Класически масаж който също се счита за един от най-популярните в козметичната индустрия. Неговата отличителна черта е мекотата на произведените движения, които са предназначени да стимулират метаболитните процеси в лицето и да не увреждат мускулите. По време на такива процедури кожата се изглажда, за това можете да използвате специални кремове за лице или масло. Експертите препоръчват да се прибегне до този вид масаж в случаите, когато кожата губи привлекателния си външен вид, естественост и изглежда дехидратирана. В допълнение, класическите движения са много ефективни в случаите, когато мускулите на лицето губят тонуса си, което допринася за появата на бръчки.

Релаксиращ масаж. Такива процедури обикновено са отправната точка в една всеобхватна програма, въпреки че могат да се извършват като независими манипулации. Основната цел на такива движения е да се елиминира напрежението на пациента и да се отпуснат мускулите на лицето му. Освен това, релаксиращите манипулации за масаж помагат за почистването на външния слой на дермата и подобряват кръвообращението в тази област. А някои козметици прибягват до релаксиращ масаж, за да подобрят проницаемостта на използваните козметични продукти.Лимфен дренаж. Основната задача е да се подобри функционирането на лимфните съдове, да се повлияе положително на кръвообращението и да се предотврати запушването на капилярите. С правилния подход, с лимфен дренаж и масажни процедури могат да се отърват от подпухналостта и излишната течност, както и да премахнат кръгове под очите.

Такива манипулации не могат да се извършват без използването на специални масла или съединения, които включват огромно количество полезни компоненти, витамини и минерали.

Пластичен масаж което е необходимо да се изпълнява с помощта на ритмични и силни движения. Именно по време на такива манипулации дамите могат да почувстват лека болка. Отличителна черта на такива движения е, че за провеждането им се използва талк, а не масло. Невъзможно е без такива сесии, ако кожата на момичето е изтънена, подута и покрита с различни места. В козметичната индустрия, тази техника се счита за една от най-ефективните и ефикасни, така че много често се сравнява с пластичната хирургия.

Хоропластичен масаж. Това е усъвършенстван метод за въздействие върху кожата, който е разработен в Барселона.Такива манипулации имат положителен ефект върху съдовете, които се намират в дермата. Трябва да се отбележи, че хиропластиката може да се извършва не само за лицето, но и за ръцете и другите части на тялото.

Постакнеичен масаж. Този тип масаж е изобретен през XIX век и се основава на действия, които позволяват изстискването на мастните жлези и по този начин гарантират оптималното им действие. Такива сесии са изключително ефективни при себорея или появата на петна след акне. Продължителността на процедурите зависи от индивидуалните характеристики на организма и кожата на пациента, но не може да надвишава 20 минути.

Миофасциален масаж. Това е сложен метод, който включва дълбоко дишане, както и натоварване върху една или повече мускулни групи. Благодарение на тези технологии е възможно да се отпуснат мускулите на лицето, както и да се намали умората и напрежението от тях. В резултат на това е възможно да се коригира формата на лицето и да се направи кожата по-гладка, като се елиминират бръчките и други несъвършенства.

Колко често можете да го направите?

Въпреки че масажът се характеризира с огромен брой предимства и положителен ефект върху организма, той не може да се прави ежедневно. Експертите съветват да се прибегне до интензивни сортове не повече от два пъти годишно. Трябва да се разбира, че всеки път е необходимо да се извършват от 10 до 15 процедури в продължение на няколко седмици. Освен това, за да се запазят вече получените резултати, ще бъде необходимо да се прибегне до специални процедури. Тук е необходимо да се определи всичко индивидуално с лекаря и козметолога, тъй като много зависи от характеристиките на тялото на пациента - типа на кожата, метаболизма и т.н.

Въпреки това, съществуват общи препоръки, които трябва да се следват при извършването на такива манипулации.

Ако пациентът е на възраст от 30 до 40 години и няма специални проблеми със здравето и състоянието на кожата, тогава е достатъчно той да завърши половината курс, включително около 7 процедури. Това е напълно достатъчно, за да се отървете от малките дефекти на лицето, да елиминирате бръчките, да направите кожата си гладка и да придадете естествения и вид. В същото време не трябва да забравяте да посещавате козметични зали, за да поддържате постигнатия резултат.

Дамите над 40-годишна възраст ще трябва да увеличат броя на годишните сесии и продължителността им, тъй като в тази възраст има много повече кожни проблеми. Що се отнася до сесиите за подкрепа, те трябва да се провеждат редовно, в противен случай резултатът ще изчезне само месец след процедурите за масаж.

Всеки професионален масажист извършва подобни манипулации с курсове, които включват не повече от 10 сесии. Най-добре е да присъствате на такива сесии два пъти годишно, тъй като такава техника дава най-ефективен резултат.

Козметолозите съветват да започнете редовно посещение при масажист от 25-годишна възраст. Според статистиката, на тази възраст се появяват признаците на стареене. Честотата на масажа и продължителността му зависи от индивидуалните характеристики на човешката кожа и вида на използваното оборудване. Например, ако говорим за релаксиращ поглед, тогава продължителността му обикновено е около 20 минути и няма смисъл да прекарват повече от 10 сесии за шест месеца. Факт е, че този тип масажни манипулации дават резултат почти след първата сесия, така че няма смисъл да го правите редовно.

Използването на съвременни технологии ни позволява да подобряваме масажа всеки ден и да развиваме всички негови нови видове. Един от тях е криомасаж, който може да се ходи няколко пъти седмично. Той винаги ще поддържа мускулите на лицето ви в добра форма. И ако имате сериозни козметични дефекти, честотата на посещенията в помещението за масаж за криопроцесиране трябва да се увеличи.

Въпреки това, при извършване на такива манипулации, трябва да се свържете с опитен специалист, тъй като неграмотен подход може да причини сериозни вреди не само на външния вид, но и на състоянието на мускулите.

Подготовка и общи правила

Независимо от избраната техника, за да се постигне максимален ефект и да не се увредят мускулите на лицето, е необходимо да се спазват точно определени правила. Ако се извършва самомасаж, за оптимални резултати е необходимо да се прибягва до подобни процедури около 2 пъти седмично по не повече от 15 минути. Преди всички манипулации с кожата е наложително да се почисти и да се направи пара, както и да се извършат всички процедури за дезинфекция на ръцете.

В модерните магазини можете да намерите огромен брой специални кремове и лосиони за лице които могат да се използват по време на масажни процедури. Всички движения на пръстите трябва да са меки и чисти и да се изпълняват в определен ред. Само в този случай можете да постигнете оптимални резултати и да не навредите на тялото. Движението се постига най-добре чрез линиите за масаж, които представляват областите, в които се движи лимфата. Ако всичко е направено правилно, тогава не можете да се притеснявате за появата на навяхвания и други проблеми.

Избор на масло

Повечето видове масажи са невъзможни без използването на специални масла, които се основават на основни компоненти, които подобряват състоянието на лицето и кожата. Към днешна дата съществуват следните основни рамки, които са ефективни.

Един от най-популярните компоненти, който може да се похвали с огромно съдържание на витамини А и Е. Поради това маслиновото масло може да реши голям брой проблеми, удължавайки младостта и осигурявайки на кожата по-еластичен и хидратиран вид. Маслото включва огромно количество полезни компоненти, които са били известни от древни времена. Ето защо тя е част от огромен брой кремове и масла, предназначени да подобрят състоянието на кожата. Експертите препоръчват продукти на базата на маслини за жени, които имат суха кожа и искат да я овлажнят.

Сусамова основа. Отличителна черта е, че допринася за елиминирането на токсините и шлаките, както и за почистването на покритието от вредни вещества.

Линоловата киселина, която се съдържа в сусамовото масло, ви позволява бързо да заздравите увредените мускули и се счита за най-доброто решение за жени, които имат мазна кожа.

Бадемова основа. Придава на кожата по-привлекателен и еластичен вид. В допълнение, тя помага за укрепване на мускулите на лицето и им осигурява необходимото ниво на влага. Основното предимство на минералите от бадем е, че те се абсорбират много бързо в кожата и не оставят следи.

Жожоба. Уникален многофункционален състав, който може да се похвали с противовъзпалителни свойства. Съставът на това масло включва уникални компоненти, които осигуряват надеждна защита на кожата от вредни фактори. По принцип тези инструменти се използват преди началото на старостта.

Oборудване

Успехът на масажа зависи не само от правилния вид и използваните масла, но и от техниката. Класическият масаж включва използването на определени техники, които днес са много. Сред най-популярните могат да се разграничат гладенето и месене. Що се отнася до използването на допълнителни масла или кремове, в този случай най-оптималната техника е триенето. За постигане на по-видим ефект при извършване на масажни процедури се използват специални кремове и масло.

Съдейки по прегледите, всяка жена обича масаж, както лечебен, така и релаксиращ.Най-популярните техники са моделиране, затягане, хардуер (ултразвук) и утвърждаващ масаж.

Жените прибягват до масаж на шията, назолабиалните гънки, бузите и дори на челото. В този случай, всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото и кожните проблеми. Някои предпочитат да правят масаж у дома, без участието на опитни професионалисти.
32 views0 comments

Comments


bottom of page