top of page
Search

Ретинолът и неговите ползи, кога и как да приложим в домашната грижа за кожата си?

ЗАЩО РЕТИНОЛЪТ Е НАЙ-ДОБРАТА СЪСТАВКА ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА?


Учени и дерматолози са единодушни – ако съществува златен стандарт в анти-ейдж грижата за кожата, то той несъмнено се нарича Ретинол. „Започнете да използвате Ретинол около 30-те, за да имате здрава и плътна кожа, когато станете на 40!“, категоричен е д-р Хауард Мурад – дерматолог на холивудските звезди, сред първите пет най-известни дерматолози в света.


Как най-добрият продукт в борбата срещу акне се превърна в топ продукт с мощен подмладяващ ефект?


Първият ретиноид е открит преди повече от 40 години и започва да се разпространява под наименованието Retin-A, като лекарство срещу акне. Но не след дълго лекари и пациенти забелязват, че от продукта се повлиява не само акнето. Белезите и неравностите започват да се изглаждат, а кожата става по-плътна и здрава. Така започват по-задълбочени изследвания за подмладяващия му и регенериращ ефект върху кожата.


Какво е ретинол?


Ретинолът е включен в грижата за кожата доста късно, но съвсем скоро всички бяхме обсебени. Трудно е да се игнорира една съставка, която е спечелила възхищението и на дерматолозите, и на експертите по грижа за кожата, и на блогърите. Но научната природа на съставките, описани на опаковката на нашите продукти за грижа за кожата, оставя повечето от нас объркани и предизвиква редица въпроси. И така, какво точно е ретинол, и защо сме полудели по него в нашата индустрия на грижа за кожата. Ретиноидите са деривати на Витамин А, които се доставят в организма главно чрез храната под формата на ретинилови естери. От тях, след хидролиза се получава свободен ретинол. Ретинолът заедно с ретинил ретиноат, третиноин, изотретоин и алитретиноин образуват клас, известен като първо поколение ретиноиди.



КАК ДЕЙСТВА РЕТИНОЛЪТ?


„Единственият изтънен епителен слой е този на мъртвите клетки и именно там се появяват следите от стареенето.“ – твърди д-р Лесли Бауман, която е сред най-известните американски дерматолози.


Противно на общоприетото схващане, един от ефектите при употребата на ретиноиди е увеличаване на плътността на кожата. Въпреки, че ретиноидите изтъняват роговия слой, те сгъстяват клетките на епидермиса и дермата под него. Това засилва производството на колаген, заздравява епителния слой, увеличава нивата на хиалуронова киселина и предпазва кожата от поява на бръчки. Крайният резултат е по-плътна и по-стегната кожа.


Ретинолът е толкова специален, защото се бори срещу почти всички кожни недостатъци, като:


бръчки, суха кожа, липса на еластичност, загуба на оформен лицев контур

акне и белези от него, разширени пори и комедони

пигментни петна и неравен тен


КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ПРИ ИЗБОРА И УПОТРЕБАТА НА ПРОДУКТ С РЕТИНОЛ?


Ретинолът трябва да е в тъмна, стъклена или алуминиева опаковка, защото губи от качествата си при неправилно съхранение.

Използвай капсулиран и стабилизиран ретинол. Така намаляваш рисковете от раздразнение върху кожата и негативите, с които ретинолът е бил свързван в миналото.

За най-добър ефект, датата на производство трябва да е до 12 месеца преди покупката на продукта. Обратното намалява ефективността на ретинола.

Въвеждането на ретинол трябва да се прави постепенно. Започва се с по-ниска концентрация – два пъти седмично, след което увеличаваш до три, четири пъти и т.н.

Нанасяй продукт с ретинол 15 минути след измиване на лицето.

Винаги използвай ретиноловите продукти вечер, освен тези, които могат да се изпозлват и сутрин, като Medik8 r-Retinoate.

Комбинирай ретиноловите продукти с такива за дневна грижа, съдържащи стабилизирани витамин С и витамин Е.

Продуктите с Ретинол на Medik8 не предизвикват дразнене и фоточувствителност и могат да бъдат изпозлвани целогодишно. Препоръчваме временно да преустановиш употребата, само в случаи на активно плажуване или разходка в планинатa.

Консултирай се с твоя лекар или козметичен терапевт преди да започнеш използването на ретинол при бременност и кърмене.

При пилинги или лазерни процедури, можеш да спреш употребата на ретинол за няколко дни преди процедурата. Предупреди лекаря или козметика си, че изпозлваш ретинолов продукт.

Най-дълготраен ефект от ретинол се постига при системна употреба от 3 до 6 месеца.

Може би ще си кажеш: „Е, да, това е поредният продукт, който трябва да използвам 6 месеца, за да видя резултат“. Резултат ще видиш и по-рано, но за да изгради ретинолът депо в кожата и да заздрави междуклетъчните връзки, е научно доказано, че му е необходимо време.


Научни публикации в ‘Journal of Investigative Dermatology’ от 2009 г. показват, че концентрация от 0.01% е изключително ефективна и видимо подобрява кожата. При клинични изследвания върху 30 доброволци Кристиан Бертан установява подобрена биологична еластичност на кожата и намалена дълбочина на бръчките след употребата на крем, съдържащ RETINOL. (C. Bertin et al. Retinol + Melibiose: An Innovative Anti-Aging Association, 20th ISFCC Congress)



В други научни трудове е доказано, че употребата на 1% ретинол върху кожата стимулира синтеза на колаген чрез стимулиране растежа на фибробластите, които деградират в продължение на години. Всички тези изследвания доказват подмладяващия ефект на Ретинола върху човешката кожа. (J of Investigative Dermatology 2000; 114: 480-86)


Както сама можеш да се убедиш, системната употреба на тази толкова ефективна съставка успява успешно да се пребори с всички признаци на стареене на кожата.


Какво представлява ретинолът?


Просто казано, ретинол е форма на витамин А и когато се превръща в ретинолова киселина, това е от съществено значение както за здравето на кожата, така и за растежа на костите. Поради това ретинол е невероятно полезен!


Защо използваме ретинол и Ретиноиди при лечение на акне?

Витамин А е от съществено значение за здравето на кожата и е супер съставка за лечение на различни кожни състояния. Един от начините витамин А да помогне на хората с акнеична кожа е чрез ексфолиране на кожата и постигане на изглаждането й. Този мощен витамин също така ремонтира клетъчните структури, намалява производството на мазнини и намалява белезите и пигментацията. Възстановявайки епидермалната бариера и плътността, витамин А също така предпазва кожата от бъдещи проблеми. Ретиноидите спомагат за намаляване на петната чрез промяна на химичния състав на себума върху кожата и предотвратяване на гъстия себум да залепва и запушва порите. Без себумът, който запушва порите, бактериите не могат да растат и да причиняват несъвършенства. Кератолитичното действие на ретинола го прави идеален за лечение на акнеична кожа. Кератолитиците действат като ексфолианти, като премахват мъртвите кожни клетки, които се задържат в блокираните пори и причиняват несъвършенства. Благодарение на способностите си за клетъчна комуникация, ретинолът също така може да подобри функцията и размера на порите, като инструктира клетките как да действат. В резултат на това порите ще изглеждат по-малки и ще спрат да се образуват нови несъвършенства.



Как да използвате ретинол?


Ретиноидите повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина, поради което се увеличават шансовете за увреждане от слънцето, ако го нанасяте върху кожата през деня. Начинът, по който действа ретинол, е чрез ексфолиране на кожата отвътре-навън. Разбира се, в резултат на тази ексфолиация кожата може да стане супер чувствителна и да се появи раздразнение. За да намалите дразненето, започнете да го използвате през няколко дена, докато кожата Ви се приспособи към лечението. Започнете, като използвате терапията на всеки няколко дни, докато кожата Ви се приспособи, и след като се чувствате комфортно, можете да започнете да използвате терапията веднъж на ден. Благодарение на повишената чувствителност на кожата към лечението с ретинол, трябва да сте изключително внимателни при излагане на слънцето. Използвайте слънцезащитен крем с висок UVA и UVB защитен фактор през деня, за да предпазите кожата си.


Нежелани реакции:


Ако кожата Ви получи раздразнение при лечение с ретинол, не се притеснявайте! Това е най-честата нежелана реакция на съставката. Може да забележите, че кожата Ви започва да се лющи, става зачервена и суха - всичко това е очаквано. Друга нежелана реакция от използването на ретинол е „прочистване“, което означава, че нещата могат да се влошат, преди да се подобрят. Ако виждате, че Вашите съществуващи петна от акне първоначално се влошават, това е най-вероятно прочистване. Ако забележите появата на нови несъвършенства, това може да е показателно за алергична реакция към продукта. И в двата случая, препоръчително е да потърсите консултация с дерматолог, за да се прецени дали трябва да продължите с прочистването или да опитате алтернативно лечение.


Намаляване на нежеланите реакции:


Макар че няма нищо тревожно в малко лющене, ако установите, че кожата Ви става прекалено суха и дискомфортна, има начини да се сведат до минимум тези нежелани реакции. Малко и не много често, това е най-добрият подход за тези, които опитват ретинол за първи път. Използвайте по-облекчен режим за кожата си и е по-малко вероятно да получите толкова силна реакция. За тези, които се опитват да разберат най-добрия момент да започнат лечението си, лятото определено е най-добрата опция, ако се притеснявате от нежелани реакции. Започване на лечението през зимата може да означава, че всяко изсушаване и дразнене ще се влошават от студения вятър, загряването на помещенията и дългите горещи вани



58 views0 comments
bottom of page